14.15u - 15.00 UUR - STILLMODE

Area: Stage

 

Een nieuwe act, maar met bákken ervaring. Dat is Stillmode, de band die voortkwam uit de pop/rockformatie KinKobra. Met een vers geluid en vernieuwde inzet gaat de groep onder leiding van frontman Pascal Molenaar met volle kracht vooruit, klaar om de wereld te veroveren. Eerste wapenfeit: de aanstekelijke single Vincent Van Gogh. 

 

 

 

‘Uit de cocon die KinKobra was, verrijst nu de vlinder Stillmode.’ Op die poëtische manier verwoordt zanger Pascal het ontstaan van zijn nieuwe band – en beter hadden we het niet kunnen zeggen. De groep heeft haar vleugels gevonden en kijkt met frisse zin naar de toekomst, zónder de prachtige ervaringen als ‘rups’ te vergeten. 

De voorloper van Stillmode werd opgericht in 2007 en bracht pop/rock die snel zijn vruchten afwierp. De eerste EP werd opgepikt door 3FM-dj Annemieke Schollaardt, die hen een eerste boost gaf. Maar er waren er meer: de band won het Demo Duel bij Radio 538 (plus bijbehorende airplay voor single I’ll Die 4 Thin) en de eerste Red Bull Bedroom Jam, trad op bij Eric Corton voor diens Cortonville én in zijn 3FM-programma That’s Live – waar single Guns ‘N Bunnies meteen ‘Knock Yourself Out Plaat’ werd. Ze brachten EPs en twee albums uit, verzorgden voorprogramma’s voor onder meer Triggerfinger, Anathema en The Pretty Reckless en speelden in die hoedanigheid in uitverkochte zalen als de Melkweg, 013 en Oosterpoort, maar ook op het Sziget festival. 

Toen was het tijd voor de volgende stap. ‘Voor KinKobra kwam het plafond in zicht’, zegt Pascal eerlijk. Bovendien was de band flink veranderd na meerdere wisselingen in bezetting. Met de ‘afsluitende’ formatie van Pascal Molenaar op zang en gitaar, Daan Boon en Nick Hol op gitaar, Kevin Tsie op bas en Erik Sterk op drums werd besloten die nieuwe stap te nemen. ‘Dit is een echte bandjes-band’, benadrukt de frontman. “Alle beslissingen nemen we samen en in overleg. Gezamelijk wilden we ook een frisse start maken. Met een nieuwe stijl, nieuwe ideeën en een nieuwe inzet.”

Muzikaal liggen bij Stillmode alle kansen weer open. Pascal, verantwoordelijk voor de nummers, noemt als eigen invloeden 70s en 80s muziek, en David Bowie. Hij luistert naar een breed scala aan genres en houdt zijn oren open voor alles wat zijn muziek naar een hoger niveau kan tillen. 

En het overtuigende begin is er: debuutsingle Vincent Van Gogh, waarvoor de band samenwerkte met topproducer Arno Krabman (Within Temptation, Waylon, Niels Geusebroek). Met een flinke snuf Jack White, een scheutje Placebo, wat druppels Prince en vooral de eigenschap om als oorwurm in je hoofd te kruipen. Dat heet hitpotentie, zeggen kenners. Aan de inzet van Stillmode zal het niet liggen. ‘Deze band is de serieuze, nóg ambitieuzere versie van KinKobra’, bevestigt Pascal. ‘We gaan proberen zo ver mogelijk te komen. De wereld veroveren’, lacht hij. ‘Maar vooral: zoveel mogelijk spelen. Festivals, eigen shows, en natuurlijk veel nieuwe muziek blijven maken. Grenzen zijn er niet.’ Momenteel werkt de band met Krabman aan een eerste EP, die begin volgend jaar moet verschijnen. De vlinder is vrij – en van plan om zo hoog mogelijk te vliegen. Hou ze in de gaten: Stillmode is voortaan de naam!